Gdy przygotowania weselne idą pełną parą, musisz pamiętać o wszystkim – ubiorze, dekoracjach, terminach, fryzjerze. Lista zadań wydaje się nie mieć końca. Bardzo istotną kwestią, która powinna zostać poruszona jako jedna z pierwszych, jest menu weselne. Większość gości lubi dobrze zjeść, więc świeże, starannie podane potrawy to coś, czego nie może zabraknąć na udanym przyjęciu. To dość jasne, ale przecież wybór jest ogromny! Oprócz klasycznych dań pojawiły się m.in. tematyczne stoły o tajemniczych nazwach. Jak wybrać najlepsze weselne menu, kiedy dań do wyboru jest tak wiele? Czym się kierować? Mamy kilka propozycji, które warto rozważyć podczas układania jadłospisu na weselne przyjęcie!
Menu weselne a styl przyjęcia – czy to ma znaczenie?
Motyw przewodni stał się nieodłączną częścią każdego przyjęcia. Pary młode chcą, aby wszystko było spójne. Czy jedzenie może nawiązywać do klimatu wesela? Okazuje się, że tak. Nie jest to oczywiście obowiązkowe, jednak można rozszerzyć styl rustykalny czy nowoczesny także o ten aspekt. Nie trzeba się nawet specjalnie natrudzić, aby wpisać się w jego ramy. Rustykalne motywy to nawiązanie do natury, sielskości, beztroski. Na stole mogą się znaleźć domowe pieczywo, ciasta jak u babci, wiejskie wędliny czy przetwory.
Ile dań weselnych wybrać?
Liczba dań to zawsze temat, który spędza nowożeńcom sen z powiek. Niektórzy chcą, aby było z przytupem i na wyrost. W wyniku tego często jedzenie po prostu się marnuje. Co jasne, państwo młodzi nie chcą jednak wyjść na skąpych. Jak wyjść z tej sytuacji obronną ręką? Przykładowe menu weselne zawiera zazwyczaj:
- przystawkę;
- danie główne, czyli zupę i drugie danie;
- deser;
- dwa lub trzy ciepłe dania;
- tort.
Dodatkowo na sali weselnej organizuje się przestrzeń na tzw. zimną płytę oraz stoły tematyczne. Podany wyżej schemat dań jest zwykle wystarczający. To, o czym musisz pamiętać, jest godzina rozpoczęcia ceremonii. To ważne, ponieważ inaczej rozplanujesz ilość posiłków dla ślubu o 12:00, a inaczej dla tego o 18:00.
Jedzenie na weselu – kiedy serwować potrawy?
Przed przyjęciem weselnym musicie rozplanować godziny podawania dań gorących, tortu i deseru. Najważniejszy jest obiad, czyli pierwszy posiłek, który zaspokaja głód. Goście nie lubią długo czekać, więc kiedy trzeba go zaserwować? Godzina zależy przede wszystkim od godziny ślubu, a także czasu, jaki trzeba poświęcić na dojazd na miejsce przyjęcia. Postaraj się, aby tuż po uroczystym powitaniu nowożeńców na sali i toaście rozpoczęto podawanie obiadu.
Kiedy podawać kolejne dania?
Serwowanie deseru lub tortu można rozważyć tuż po pierwszym tańcu. Wiele par czeka jednak z efektownym i tortem na północ i oczepiny. Kolejne ciepłe posiłki warto rozplanować co 2-3 godziny tak, aby ostatni został podany około trzeciej lub czwartej nad ranem.
Goście weselni są różni i każdy ma inne preferencje smakowe. To naturalne, że nie uda się wszystkim dogodzić. Jeśli wiesz, że sprawa jest skomplikowana, zdecyduj się na klasyczny wybór menu i posiłków weselnych. Nie ma co ukrywać, że najlepiej sprawdzą się polskie dania, które są jednym z tradycyjnych elementów tego typu przyjęcia. Dania podawane na przyjęciu najlepiej serwować dla każdego z osobna, nie w misach – do wyboru. W innym przypadku część z nich może być po prostu zimna.
Stworzyliśmy przykładowe menu najbardziej klasycznej wersji menu na ślubnym przyjęciu. Niech będą twoją inspiracją podczas podejmowania decyzji. Oto, co powinno się w nim znaleźć:
- przystawka – jajka faszerowane, mozzarella z pomidorami, ciasto francuskie nadziewane farszem, tatar;
- zupa – rosół, grzybowa, krem z warzyw;
- drugie danie – ziemniaki podawane z wybranym rodzajem mięsa i zestaw surówek;
- deser – pana cotta, szarlotka na ciepło, lody, ciasto czekoladowe thermomix;
- I danie ciepłe – strogonow, kurczak słodko–kwaśny z ryżem, bigos, leczo;
- II danie ciepłe – placki ziemniaczane z sosem grzybowym, karkówka;
- III danie ciepłe – paszteciki nadziewane kapustą i grzybami z barszczem czerwonym.
Oprócz dań na ciepło często obowiązkowym punktem planu są także różne stoły tematyczne. Mogą występować w roli zimnej płyty lub być małym, oryginalnym dodatkiem. Co może się na nich znaleźć? Mamy kilka propozycji:
- oryginalne dania szefa kuchni;
- dania kuchni włoskiej, meksykańskiej i lub jeszcze innej, która jest wam bliska;
- wiejski stół obfitujący w ogórki kiszone, pieczoną świnię, wędliny, kiełbasy, smalec i swojski chleb;
- sushi;
- bar sałatkowy;
- pizza.
Słodki stół jako interesujący dodatek
Większość gości weselnych uwielbia słodycze. Choć stoły uginają się od przysmaków, to w menu weselnym nie może zabraknąć także słodkich przekąsek. Oryginalne wyroby cukiernicze znikają na weselach w mgnieniu oka i wbrew pozorom nie przyczyniają się do tego tylko dzieci. Zadbaj o to, aby na stole ze słodkościami pojawiły się oryginalne desery w mini słoikach, ciastka, muffinki czy eklery. Wszystko to może idealnie odzwierciedlać wybrany motyw przewodni wesela, np. kolorystycznie.
Sama decyzja o wyborze jadłospisu to nie wszystko. Trzeba w jakiś sposób przybliżyć weselnikom to, czego będą mogli spróbować. Przyjęło się, aby państwo młodzi umieszczali menu z daniami na stołach dla weselnych gości. W ten sposób twoi najbliżsi dowiedzą się, z czego mogą wybierać i będą znali godziny serwowania potraw. W ten sposób nie pominą żadnego posiłku.
Stworzenie idealnego menu weselnego wcale nie jest takie trudne. Warto skierować się ku klasyce, a wszelkie oryginalne potrawy umieścić np. na tematycznych stołach. Wierzymy, że uda się to zrobić, a wasi goście będą zadowoleni oraz najedzeni.
Zobacz także:- Dania wegetariańskie na wesele, czyli idealne menu dla gości niejedzących mięsa!
- Wesele w domu – jak zorganizować kameralne przyjęcie dla najbliższych?
- Kameralne wesele – przyjęcie na przekór tradycji?
- Czego nie robić na weselu? Sprawdź nasze porady, jak nie popełnić faux pas, a jednocześnie świetnie się bawić!
- Sala weselna – jak wybrać tę jedyną? Sala, a motyw przewodni wesela? Niezastąpione porady!
- Przystawki na zimno na wesele – jakie wybrać, żeby wszyscy goście byli zadowoleni?