Słodkie wypieki, tak samo jak tort weselny, muszą zostać zamówione z odpowiednim wyprzedzeniem. To szczególnie ważne, jeśli pośredniczy w tym popularna i ceniona cukiernia, a przyjęcie jest w środku sezonu. Najpierw jednak trzeba wybrać spośród naprawdę wielu ciast na wesele. Jak to zrobić? Każdy lubi coś innego – jedni preferują serniki, a inni wolą słodkie przysmaki o kremowych konsystencjach. Jak sprawić, aby goście byli zadowoleni ze słodkości na stołach? Gdzie kupić ciasta? Jakie są najbardziej popularne? W jaki sposób je podawać? Pytań nie brakuje, ale mamy nadzieję, że po lekturze tekstu pozbędziesz się wątpliwości!
Gdzie kupić ciasto na wesele?
Jedną z pierwszych decyzji dotyczących ciast jest wybór miejsca, gdzie zostaną zamówione. Do dyspozycji masz przede wszystkim sieciowe cukiernie. Inną opcją są mniejsze zakłady – nie jest to produkcja na aż tak szeroką skalę, co może oznaczać lepszej jakości składniki. Wypieki przygotowują także osoby prywatne, które zajmują się pieczeniem z zamiłowania i traktują to jako hobby.
Na co zwracać uwagę przed zamówieniem weselnych ciast?
Testuj i wybieraj! Coraz więcej firm ma w ofercie specjalne zestawy, w których znajduje się kilka małych kawałków ciast do spróbowania. To dobry sposób, aby ocenić nie tylko ich wygląd, ale przede wszystkim smak. Wiadomo, że sprzedawcy dbają o wizualny aspekt, a z tym, co najważniejsze, bywa różnie. Pierwszy kontakt z usługodawcą pozwala również sprawdzić, jak będzie wyglądała ewentualna współpraca.
Najpopularniejsze ciasta na wesele
Niezbędną informacją dla przyszłych par młodych jest to, jakie ciasta na wesele cieszą się największą popularnością. Przedstawiamy kilka rodzajów, które często pojawiają się na weselnych stołach. Oto one:
- serniki;
- ciasta biszkoptowe z kremem;
- ciasta ucierane z owocami;
- szarlotki i ciasta z jabłkami;
- ciasta z galaretką;
- bezy;
- tarty.
Najlepiej wybrać coś z każdego rodzaju, aby trafić w gusta zgromadzonych gości, którzy przecież często mają inne upodobania.
Ile ciasta powinno być na przyjęciu i jak je podać?
Ile powinno wypieków powinno być na stołach, aby dla nikogo nie zabrakło? W branży cukierniczej przyjęło się liczyć jedną blachę ciasta dla 10 gości. Średnia liczba zapraszanych na wesele to 100 osób. Rachunek jest więc prosty – minimum 10 blach ze słodkimi wypiekami to konieczność. Inna metoda to wyliczenie ciasta na osobę. Na jednego gościa będą przypadać średnio 3 kawałki. Zwykle jednak nie ma się o co obawiać. Wypieków powinno być pod dostatkiem, a trzeba pamiętać, że to dodatek do wielu innych, pysznych dań na przyjęciu. Nadmiar można wykorzystać na pewno na planowanych poprawinach, a nawet rozdać bliskim, więc nic się nie zmarnuje.
Słodki stół na przyjęciu weselnym
Słodkie stoły to obecnie obowiązkowy element każdego wesela, więc ciasto dla gości najlepiej umieścić w jednym wydzielonym miejscu. Jeśli chcesz, możesz zaaranżować go według przewodniego motywu ślubu. Oprócz wypieków mogą się na nim znajdować kolorowe serwetki, kwiaty, girlandy czy gustowne toppery. Do ciast proponujemy także różnego rodzaju muffinki, babeczki, mini desery i ciastka. Słodkości warto odpowiednio wyeksponować. Można je też podpisać, używając np. kredowych tabliczek.
Ciasta na wesele – podziękowanie dla gości weselnych
Podarunek dla odjeżdżających gości, który jest często wręczany, to właśnie ciasta. Jak wybrać ciasta dla gości weselnych? Im mniej kremowe, tym lepiej. Weź pod uwagę również porę roku i temperaturę na zewnątrz. Kremowe wypieki i bezy nie wytrzymają zbyt długo bez lodówki, a goście muszą jakoś dotrzeć z sali weselnej do domu. Postaw na te słodkości, które łatwo przetransportować:
- szarlotki;
- makowce;
- serniki;
- ciasta z owocami.
Jak zapakować ciasta dla gości?
Sposób zapakowania ciasta dla gości także jest istotny. Możesz zdecydować się na klasyczne przezroczyste opakowanie, wykonane z plastiku. Alternatywą są tekturowe pudełka – najczęściej białe lub brązowe. Każde warto ozdobić np. naklejką z podziękowaniami, a także wstążką lub rustykalnym sznurkiem, aby podkreślić tę wyjątkową okazję.
Ciasta na wesele – koszty
Na koszt ma wpływ przede wszystkim rodzaj wypieków i skala zamówienia. Większe firmy mogą oferować specjalne pakiety zawierające tort, które powinny być najbardziej opłacalne. Za 1 kg ciasta na wesele należy zapłacić średnio od 25 zł wzwyż (jedna blacha to zwykle 2,5-3 kilogramy). Droższe będą kremowe wypieki, te z dużą ilością bitej śmietany, mascarpone czy o oryginalnym wyglądzie. Tarty i bezy sprzedawane są często w mniejszej, okrągłej formie, więc porcji jest mniej niż w przypadku klasycznej, prostokątnej blachy. Cena ciasta zależy często także od tego, czy jest to produkt wytwarzany i sprzedawany na szeroką skalę. Lokalne wypieki mogą okazać się droższe, ale zwracaj uwagę na smak, a niekoniecznie na wygląd.
Pyszne ciasta na wesele to obowiązkowy element przyjęcia! Muszą się pojawić, choćby w niewielkiej ilości. Nie przejmuj się, jeśli sporo wypieków pozostanie na stołach. Możesz je rozdać gościom, pozostawić na poprawiny lub po prostu wziąć do domu i zamrozić.
Zobacz także:- Candy bar, czyli słodki stół na weselu. Ile kosztuje? Na co zwrócić uwagę podczas zamawiania słodkiego kącika weselnego?
- Jakie wróżby do ciasteczek możesz wykorzystać na weselu? Sprawdź przykładowe propozycje i zobacz ciekawe informacje!
- Jakie smaki tortów mogą się przydać na weselu? Sprawdź ciekawe informacje na ten temat i poznaj przydatne propozycje!
- Menu weselne w 2022 roku – idealnie przemyślane potrawy, których nie może zabraknąć na twoim weselu
- Upominek dla gości weselnych – obowiązek czy przyjemny dodatek? Podziękowania dla gości. Sprawdź, na co się zdecydować!
- Alkohol na wesele, czyli kwestia, która wymaga szczególnego planu. To musisz wiedzieć, jeśli planujesz trunki na weselu