Savoir vivre przy stole – dowiedz się, jak spożywać posiłki zgodnie z zasadami dobrych manier

Savoir vivre przy stole to zbiór dobrych zachowań podczas spożywania posiłków. Jak nabierać zupę na łyżkę? Jak odkładać nóż i widelec? Kiedy podać przystawkę? Czy przechylanie talerza jest dobrze postrzegane? Poznaj ważne zasady zachowania na przyjęciu!
Alicja Kamińska
savoir vivre przy stole

Każdy z nas często bywa na uroczystych imprezach rodzinnych czy w gustownych restauracjach. Savoir vivre przy stole przyda się jednak również podczas codziennych obiadów w gronie najbliższych osób. Savoir-vivre jest kanonem dobrych manier, który podpowiada, jak należy zachowywać się z kulturą i szacunkiem do innych osób. Zbiór zasad dotyczących właściwego postępowania podczas posiłków stanowi swego rodzaju instrukcję, dzięki której dowiesz się między innymi, czy wypada prosić o dokładkę, jak należy ułożyć sztućce po zakończeniu posiłku lub dlaczego przechylenie talerza z zupą jest nietaktem.

Savoir vivre przy stole

Znajomość zasad savoir-vivre jest niezwykle przydatna. Wbrew pozorom savoir vivre nie jest sztywnym kanonem, a instrukcją, która ma służyć ułatwieniu życia. To właśnie ze zbioru tych zasad dowiesz się, że:

  • podane pieczywo rozdzielamy na mniejsze kawałki i wkładamy do ust pojedynczo;
  • rozdzielone kawałki bułki możemy posmarować masłem;
  • z rozpoczęciem jedzenia należy zaczekać aż reszta gości będzie miała pełne talerze;
  • przyprawienie dania przed spróbowaniem świadczy o braku zaufania do umiejętności kucharza;
  • po posiłku sztućce należy odkładać w określony sposób;
  • pozostawienie serwetki nienaruszonej jest traktowane jako brak dobrego wychowania.
Sprawdź!
Jaki prezent dla Pana Młodego od kolegów?

Dobre zachowanie przy stole – ogólne zasady

Według podstawowych zasad savoir vivre przy stole należy siedzieć mając wyprostowaną sylwetkę – unikamy pochylania się nad talerzem czy garbienia. Lewa ręka powinna znajdować się po lewej stronie talerza. Podczas trwania posiłku nie wstajemy od stołu: jeśli chcesz poczęstować się daniem znajdującym się daleko od ciebie, poproś osobę siedzącą najbliżej o podanie naczynia z daną potrawą. Przy nakładaniu potrawy z półmiska należy zabrać pierwszy kawałek z brzegu. Po zakończeniu posiłku sztućce należy ułożyć zgodnie z zasadami i odejść od stołu po uprzednim podziękowaniu gospodarzowi za posiłek.

Kulturalna postawa i rozmieszczenie gości – nie kładź łokci na stole!

Przy stole centralne miejsce powinni zająć gospodarze – ważne jest, aby usiedli naprzeciwko siebie. Obok nich zasiadają goście – jeśli to możliwe, należy zadbać o naprzemienne usytuowanie kobiet i mężczyzn. Przy planowaniu miejsc dla naszych gości bardzo istotne jest rozdzielenie osób, które nie darzą się szczególną sympatią. Przy stole siedzimy prosto i spokojnie. Co zrobić z rękami przy stole? Przede wszystkim nie należy:

  • opierać łokci o stół;
  • trzymać rąk pod stołem.

Jak posługiwać się sztućcami – dobre maniery przy spożywaniu potraw

Savoir-vivre przy stole zakłada również obchodzenie się ze sztućcami przy spożywaniu posiłków. Poznaj zasady, które pozwolą ci na dostosowanie swojego zachowania do obowiązujących reguł etykiety:

  1. Nigdy nie odkładaj sztućców na obrus i serwetkę – sztućce zawsze odkładamy na swój talerz, a łyżeczkę do kawy czy herbaty na spodek;
  2. Sztućce należy używać zawsze we właściwej kolejności: od zewnątrz do wewnątrz – najpierw użyj więc sztućca leżącego nadalej od talerza;
  3. Przy podnoszeniu łyżki do zupy lub widelca zawsze chwytamy go trzema pierwszymi palcami ręki.
Sprawdź!
Zmysłowa bielizna damska, która zadba o samopoczucie kobiety

Ułożenie sztućców na talerzu – jak je odkładać?

Czy wiesz, że odpowiednim ułożeniem sztućców na talerzu przekażesz gospodarzowi istotne informacje? Oto kilka ogólnie przyjętych zasad:

  1. Przerwa od jedzenia – sztućce kładziemy na talerzu tak, by ich rączki wskazywały godzinę „za dwadzieścia piąta”;
  2. Gotowość na kolejny posiłek – sztućce ułóż „na krzyż”;
  3. Doceń walory smakowe dania – aby to zrobić, sztućce połóż równolegle do siebie tak, aby zęby widelca i ostrze noża skierowane były w prawą stronę talerza;
  4. Nie jestem zadowolony – jeśli potrawa ci nie smakowała, ostrze noża włóż między zęby widelca i odłóż na talerz: rączka noża powinna być skierowana na godzinę piątą, a widelca – siódmą.
  5. Powiedz: dziękuję! – po skończonym posiłku układamy sztućce na godzinę szóstą. W Polsce akceptowalne jest również ułożenie ich równolegle do siebie na godzinę czwartą lub ósmą.

Savoir-vivre – jak być dobrym gospodarzem?

Zasady dobrego wychowania obejmują nie tylko gości, ale również gospodarzy. Jeśli organizujesz przyjęcie, pamiętaj, aby:

  • osobiście otworzyć gościom drzwi;
  • zaproponować gościom skorzystanie z łazienki;
  • wskazać zaproszonym osobom miejsce przy stole;
  • zaproponować aperitif;
  • odczekać pół godziny od planowanej godziny rozpoczęcia przyjęcia na spóźniających się gości;
  • zająć miejsce dopiero wtedy, gdy wszyscy goście zasiądą do stołu.

W dobrym tonie jest również przeprowadzenie krótkiej rozmowy z każdym gościem.

Zastawa stołowa – jak ułożyć talerze dla gości?

Talerzy nie należy układać jeden na drugim. Wyjątek stanowi tzw. talerz podstawa (nie służy on jednak do układania na nim jedzenia). Pozostałe talerze powinny być wymieniane po każdym posiłku. Pamiętaj, aby talerz na zupę umieścić na płaskim talerzu. Naczynia na pieczywo powinny być usytuowane na lewo od talerzy. Nakrycia należy oddalić od siebie w ten sposób, aby każda osoba miała dla siebie przynajmniej 60 cm miejsca przy stole.

Sprawdź!
Jakie alkohole kupić na wesele poza wódką? Podpowiadamy.

Organizacja przyjęcia – jakie sztućce i w jakiej kolejności?

Sztućce układa się po obu stronach talerza w zależności od kolejności podawanych potraw – od zewnątrz do wewnątrz. Noże powinny być zwrócone ostrzami w kierunku talerza, łyżki wgłębieniami ku górze, a widelce – zębami do góry. Sztućce do deserów można położyć za talerzem (równolegle do krawędzi stołu). Łyżeczki do ciepłych napojów umieszcza się na spodku. Pamiętaj, aby podać specjalny widelec do ryb z trzema ząbkami, jeśli serwujesz danie rybne.

Liczba i rodzaj kieliszków

Kieliszki należy ustawić według wielkości w kolejności od lewej strony. Pierwszy to duży kieliszek do wody. Drugi: pękaty kieliszek do wina czerwonego. Następnie ustawiamy nieco wydłużony kieliszek do białego wina. Na koniec smukły kieliszek do szampana lub kieliszki do wódki.

Zachowanie zgodne z savoir-vivre przy stole jest niezwykle ważne. Dobre maniery podczas spożywania posiłków zagwarantują doskonały nastrój na każdej uroczystości.

Zobacz także:
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
makijaż na wesele dla brunetek

Makijaż na wesele dla brunetek – jak uwydatnić naturalne piękno?

Następny artykuł
Najpiękniejsze obrączki ślubne - przegląd tegorocznych trendów

Najpiękniejsze obrączki ślubne - przegląd tegorocznych trendów

Zobacz też